Provincie Limburg.be
top-10-wintertips

Toerisme Limburg

Limburg, dichtbij gastvrij

Bloesem- & fruitmeter

Bloesem- & fruitmeter

De bloesem- & fruitmeter hieronder toont je hoe het staat met de bloesems en het fruit in Limburg. Hou dus deze pagina in het oog. Of schrijf je in op
de bloesem- & fruitnieuwsbrief.  Dan krijg je meteen een mailtje wanneer de eerste bloesems er zijn en wanneer het eerste fruit aan de bomen hangt. Met dank aan het Proefcentrum Fruit en Toerisme Sint-Truiden die de bloei en groei van het fruit op de voet volgen.

 

 

Update vrijdag 12 september 2014: De kersen zijn geplukt en de laatste peren vinden hun weg naar de veilingen. De fruittelers zijn nu volop bezig met het plukken van de appels, wat afhankelijk van de variëteit nog tot oktober zal doorgaan.

Knopjes maken zich klaar voor de lente

De lente is in zicht. De groene bloesemknopjes komen tevoorschijn.

De bloesemknopjes komen piepen

Als je goed kijkt zie je ze. De eerste bloesemknopjes aan de kersenbomen. Hopelijk blijft het weer zacht en zonnig. Dan ontpoppen de knopjes zich snel tot bloesemblaadjes.

De eerste bloesemblaadjes zijn er

De eerste bloesemblaadjes aan de kersenbomen ontluiken. De komende dagen zullen er steeds meer en meer bloesems verschijnen aan de kersenbomen.

Kersenbloesem in volle glorie

De kersenbomen zijn nu op hun mooist! De witte bloesems tieren welig. Boomgaarden worden omgetoverd tot bloesemzeeën. De kersenboom is een vroegere bloesemer, samen met de peer.

Laatste bloesems kleuren de takken

De eerste kersenbloesems vallen van de bomen. Groene blaadjes verschijnen. Wat weken geleden het bloesemknopje was, wordt binnenkort een sappig trosje kersen.

Kleine kersentrosjes tussen de takken

Als je heel goed kijkt zie je ze. Kleine trosjes kersen. De komende weken groeien ze. Pas op het einde worden ze sappig rood.

Kersen genieten van de zon

De kersen zijn nu in volle groei. Zeker als de zon schijnt, groeien ze uit tot zoete en sappige kersen. Binnenkort kunnen ze al geplukt worden en vinden ze hun weg naar de fruitveilingen.

Kersen zijn geplukt

De natuur heeft haar werk gedaan. De kersen zijn geplukt! In de hoogstamboomgaarden zie je de ladders nog staan. Want geef toe: de lekkerste kersen hangen meestal in het topje van de boom.

Copy and paste this code to your website.
Deel dit stukje Limburg op
Perenboom wacht op de lente

De perenboom volgt, de eerste groene bloesemknopjes verschijnen al.

Witte bloesemknopjes verschijnen

Zie je ze al? De kleine witte bloesemknopjes? Dit worden in september lekkere sappige peren. Als het zacht en zonnig blijft, toont de boom snel zijn eerste bloesemblaadjes.

Witte bloesemblaadjes verschijnen

De kleine witte bloesemknopjes zijn veranderd in bloesemblaadjes. De volgende dagen wordt de perenboom steeds witter, totdat alle bloesems ontloken zijn.

Bloesems kleuren boomgaarden wit

De perenboom is nu op zijn mooist! Hele boomgaarden kleuren wit. Nu is het aan de bijtjes om van bloempje naar bloempje te vliegen. Zo geniet je in september van heerlijk sappig fruit.

Groene blaadjes aan de bomen

De bloesems zijn uitgebloeid. Groene blaadjes verschijnen aan de bomen. Binnenkort, als de bijen de bloemetjes bestoven hebben, zie je kleine groene vruchtjes verschijnen.

Kleine peertjes aan de takken

De eerste vruchten verschijnen aan de takken. De kleine groene peertjes groeien nu volop. Tegen september zijn het sappige peren van zo'n 65 à 85 mm.

Peren in volle groei

De peren groeien nu flink. Sommige takken buigen al zachtjes door het gewicht. Binnenkort zijn ze rijp voor de oogstmand en vinden ze hun weg naar de veilingen.

Sappige peren om in te bijten

Het is zover! De eerste peren zijn rijp om te plukken. Overal in de boomgaarden gonst het van de activiteit. Het fruit wordt oogst. Binnen enkele dagen kun je heerlijk vers fruit kopen in de winkel.

Copy and paste this code to your website.
Deel dit stukje Limburg op
Appelboom wacht op de lente

Ook de appelboom maakt zich klaar. Je ziet de groene bloesemknopjes al.

De roze bloesemknopjes zijn er

De bloesemknopjes komen piepen. Ze hebben al hun typisch roze kleur.  Deze knopjes worden snel bloesems. Daarvoor moet het weer wel zacht en zonnig blijven.

Roze bloesemblaadjes ontluiken

De kleine roze bloesemknopjes zijn veranderd in bloesemblaadjes. De volgende dagen komen er steeds meer tevoorschijn tot de appelboom in volle bloei staat. 

Roze appelbomen in volle bloesem

De appelboom floreert, letterlijk en figuurlijk. De bloesemblaadjes kleuren de appelbomen prachtig roze. En je ruikt ze ook. Want ze verspreiden een heerlijke geur.

Groene blaadjes aan de bomen

 De eerste bloesemblaadjes vallen van de boom. Groene blaadjes verschijnen. In de komende weken maakt de boom zich klaar voor de eerste appeltjes.

Kleine appeltjes komen piepen

Zie je de kleine bolletjes in de appelboom? Dat zijn de eerste appels. De volgende maanden groeien ze volop. In oktober zijn ze rijp voor de oogst.

De appels groeien volop

De appels groeien nu volop. Hier en daar zie je tussen het groen al de eerste rode en gele kleurtjes verschijnen. Binnenkort zijn de appels rijp voor de pluk.

Appels zijn plukrijp

De eerste appels zijn rijp! Dit fruit wordt traditioneel als laatste geoogst. In de boomgaarden is het alle hens aan dek. Zo kan het fruit snel geoogst worden en lekker vers in de winkelrekken verschijnen.

Copy and paste this code to your website.

Fruitactiviteiten

Van april tot en met oktober beleef je in Haspengouw de bloesem- en oogstfeesten. Ontdek de talrijke fruitactiviteiten hier!

Naar de fruitactiviteiten

Verblijf in Haspengouw

Bloesem- & Fruitnieuwsbrief

ZIjn de eerste bloesems er? Dan weet je het! Schrijf je in en blijf op de hoogte dankzij de 4 Bloesem- & Fruitnieuwsbrieven.