Duinengordel

Duinengordel

In het hart van de Hoge Kempen ligt een verborgen schat: een landschap met landduinen, uitgestrekte bossen, vennen en heide... Dat 'landschap van goud' heet jou graag welkom!

Hoogste landduin van Vlaanderen

Landduinen in Limburg? Ja hoor, de landduinen in de Duinengordel hebben een uitzonderlijk reliëf door hun uitgestrektheid en hun hoogte. In de open relicten zijn de specifieke natuurlijke landduinvegetaties nog aanwezig met de kenmerkende, zeldzame dier- en plantensoorten. Op zo'n 85m boven de zeespiegel vind je de hoogste landduin van Vlaanderen: de Oudsberg - een trekpleister voor jong en oud. Deze duinen zijn vandaag bovendien kandidaat voor werelderfgoed!

Topnatuur in hartje Limburg

Het duinenlandschap bevat een ware schat aan fauna en flora met enkele uitzonderlijke soorten: de bosbeekjuffer, de vinpootsalamander, de boskrekel, de grauwe klauwier, de groene zandloopkever, het icarusblauwtje of de rode bosmier. Ook bepaalde roofvogels zoals oa. de buizerd, de havik of de wespendief vinden er hun thuis. De Duinengordel is Europese topnatuur in het hart van Limburg.

150 km uitgestippelde routes

Met maar liefst 150km aan routestructuren is de Duinengordel erg in trek bij toeristen en recreanten. Zo zijn er voor wandelaars in de drie wandelgebieden Donderslag, Oudsberg, Solterheide 82km aan uitgestippelde routes. Fietsers vinden hun gading op het Limburgse fietsroutenetwerk met 25km aan paden en speciale routes, bijvoorbeeld de Geuzenbaan fietsroute. Tenslotte is de Duinengordel bijzonder geliefd bij ruiters- en menners: 42 km aan bewegwijzerde routes, diverse pleisterplaatsen en hippische ondernemers in de regio, een unieke paardendoorwaadplaats, paardrijden in duinzand... voor een unieke belevenis moet je in de Duinengordel zijn. Kortom, dit gebied is het ontdekken meer dan waard!

Meer info: www.duinengordel.be