Marcel Kerff

Marcel Kerff

 

Hoogtepunten


Kerff was de best geklasseerde Belg in de eerste Ronde van Frankrijk. Op 1 juli 1903 werd hij zesde in de eerste rit, een monsterparcours van 467 km van l’auberge Le Reveil Matin naar Lyon. Een positie die hij ook nog bekleedde in Parijs na een totaal van 2428 km en 100 uur 25 minuten en 38 seconden koersen. Daarmee verdient Kerff een plaatsje in de geschiedenisboeken van de wielersport.


Bijnaam
 

Marcel Kerff was een slagerszoon die bekend stond om zijn stalen uithoudingsvermogen. Vanuit zijn woonplaats in de Voerstreek fietste hij regelmatig met zijn broers naar Parijs om daar in de groothandel grote stukken vlees te kopen. Een tripje van 600 km waarover ze maar twee dagen deden. Het vlees werd later met winst in de familiale beenhouwerij verkocht. Alleen al door die prestaties verdient Kerff de titel van Eerste Flandrien.


Gruwelijk einde
 

Op de eerste dag van de Eerste Wereldoorlog namen de Pruisen Marcel gevangen. Ze verdachten hem er ten onrechte van om een spion te zijn. Toen hij zijn protest uitschreeuwde, sneden de Duitsers zijn tong uit. Wat later werd deze pionier van de Tour de France opgehangen met andere burgers en gedumpt in een massagraf. Op het kruispunt van Moelingen-Gravensvoeren staat een monument ter nagedachtenis van de overleden renner. Een gepaste locatie: haast op de kruising van de wielerklassiekers Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik.