Meer info over Borgloon

Meer info over Borgloon

 

Borgloon, een gezellig stadje, gelegen in het glooiend Haspengouw, eens een versterkte stad van waaruit de graven van Loon regeerden over hun graafschap. Kunst, erfgoed en een prachtig landschap zijn drie basisingrediënten voor een verrassend bezoek aan Borgloon. Talrijke bezienswaardigheden verwijzen dan ook naar het rijk cultuur-historisch verleden. Als hoogst gelegen historisch stadje van Vlaanderen geniet je van prachtige panorama’s over het fruitlandschap.

 

 

 

 

Fruitige landschappen
Honderdduizenden fruitbomen, geherwaardeerde hoogstamboomgaarden boordevol verse vruchten,  uitgestrekte aardbeienvelden, hier ruikt en proeft alles naar vers, sappig fruit. Dat levert magische momenten op. Van het openspringen van de bloesems tot het plukken van de rijpe vruchten.

 

 

 

 

Bakermat van de stroop
Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van de stroopfabricatie, waardoor de Lonenaren de bijnaam ’strooplekkers‘ kregen.
De oude stoomstroopfabriek is één van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop.

 

 

 

 

Proeven van Loonse wijn
In Borgloon en omstreken is er reeds sprake van wijnteelt tussen de 12de en 15de eeuw. Borgloon telt diverse erkende wijndomeinen, die een kwalitatief hoogstaand product leveren.

 

 

 

 

 


Rijk aan kastelen
Borgloon telt maar liefst 12 kastelen in verschillende stijlen en bekleedt met deze hoge concentratie een unieke positie in België.

 

 

 

 

 

Kunst met Pit in het landschap van Borgloon
Kunst, erfgoed en landschap zijn drie basis ingrediënten voor een verrassend cultuurbezoek aan Borgloon. Het artistiek kunstproject Pit van Z33- huis voor actuele kunst, is uniek in Vlaanderen en ver daarbuiten. De kunstwerken in het landschap laten voorbijgangers en bezoekers anders naar de omgeving kijken. Het landschap bevat immers vele verhalen die niet altijd onmiddellijk zichtbaar zijn. Momenteel zijn er een achttal spraakmakende kunstwerken te bewonderen.

 

 


 

Authentiek logeren
Wil je overnachten in een voormalig kanunnikenhuis uit de 18de eeuw, een  fraaie classicistische vierkantshoeve, een statige kasteelhoeve, een wellness verblijf, een pittoresk vakantiehuis?
Of wil je het liever avontuurlijker aanpakken en slapen in een boomtent…..
De gastvrijheid en pure rust te midden van de ongerepte natuur zullen je zeker bekoren!