Meer info over Sint-Truiden

Meer info over Sint-Truiden

Sint-Truiden een stad vol verrassingen, kortom een stad apart.


Sint-Truiden is Trudo, de stichter van deze stad én de zesde monumentenstad van Vlaanderen. Verschillend monumentale historische sites brengen de bezoekers als de inwoners tot vervoering. De gezellige Grote Markt met zijn leuke terrasjes nodigt de voorbijganger uit tot genieten en proeven. Zeker in de brouwerijen van Sint-Truiden kan je de smaken van Haspengouw ervaren. Sint-Truiden biedt niet alleen erfgoed en cultuur. Sint-Truiden is ook een bruisende fruitstad. Via verschillende evenementen en activiteiten in september kom je hierover alles te weten. De prachtige omgeving verken je het best al wandelend of met de fiets.


Religieuze monumentenstad
Ontdek het spiritueel erfgoed van Sint-Truiden en breng zeker een bezoek aan de verschillende historische sites. Bij aankoop van een Trudopas krijg je dagelijks toegang tot de gerenoveerde abdijsite (de ondergrondse crypte, de abdijtoren, kapucijnenkapel) van 01/04 tot 31/10  zijn het festraetsuurwerk, de academiezaal en de keizerszaal in het weekend opengesteld.De begijnhofkerk, samen met het begijnhof UNESCO-werelderfgoed,  bezit unieke muurschilderingen. Deze getuigen van middeleeuwse geloofsbeleving – wereldgoed van formaat.


 

Wandeldomeinen voor de kinderen

 

  • Domein Speelhof: De oase van rust aan de rand van de stad nodigt kinderen met ouders uit de omgeving  van het kasteeldomein op een speelse wijze te beleven. Het is een unieke uitvalsbasis voor wandelaars, sportievelingen en spelende kinderen. Vanop het terras van de “afspanning” houden de ouders de kleintjes in de speeltuin in de gaten.
     
  • Domein Nieuwenhoven: Het Provinciaal domein, een parkbos van 161 ha, nodigt de wandelaar uit tot de verschillende bewegwijzerde routes. Kinderen kunnen in alle vrijheid ravotten in het nieuwe Speelbos.
     
  • Speelweide fruitvallei: In het wandelgebied van de fruitvallei kunnen kinderen op ontdekking gaan en het avontuurlijke pad van Trudo volgen. Volg de blauwe bewegwijzering vanaf de fabrieksstraat/boomgaardenstraat (station) en ga onderweg op zoek naar leuke activiteiten en dieren die je pad kruisen.


Het hart van de fruitstreek
Sint-Truiden vormt samen met Borgloon het hart van de fruitstreek. Tijdens de bloesem- en oogstfeesten van april t.e.m. oktober vinden heel wat festiviteiten plaats en openen fruitbedrijven en wijndomeinen hun deuren voor een rondleiding. Ideaal om een blik te werpen achter de schermen van de fruitindustrie.

 

Genieten en proeven

Het fruit van Haspengouw is een grote inspiratiebron voor verschillende streekproducenten.
Kies één van de vele wandelingen uit of fiets door het prachtige landschap, op zoek naar de verschillende smaken van Haspengouw. Ontdek hoe het fruit verwerkt wordt en bezoek de verschillende toegankelijke fruitbedrijven, wijndomeinen en brouwerijen.


Van de trein op de fiets
Huur je fiets aan het fietsonthaal –en servicepunt aan het station van Sint-Truiden, spring op je fiets en je zit meteen op het fietsroutenetwerk! Klaar om het Haspengouwse fruitlandschap te verkennen. De fietspaden slingeren je tussen de fruitboomgaarden door en loodsen je van fruitbedrijf naar vierkantshoeve, van kerkdorp naar boomgaard.

 

Shoppen

Sint-Truiden heeft niet alleen veel monumenten, in het historische handelscentrum kan je ook naar hartelust shoppen. De gezellige winkelstraten monden uit op de Grote Markt, de tweede grootste van België. Hier kom je op adem in een van de vele gezellige cafés of brasseries.

 

 

Logeren

Sint-Truiden heeft een ruime keuze aan logies. Kies voor een gezellige B&B, een fruitbedrijf of zelfs een kasteel! Ontdek de talrijke logeermogelijkheden hier.
> Je bedje gespreid in Sint-Truiden