15x wandelen in de paasvakantie

15x wandelen in de paasvakantie

De lente is een bijzonder seizoen. De trekvogels komen terug naar huis, bloemen steken opnieuw de kop op en de temperatuur gaat alleen nog maar omhoog.  Het lijkt wel alsof alles ontwaakt uit een lange winterslaap. Tijd dus om weer meer naar buiten te gaan. Met deze 15 wandelingen heb je geen excuus meer om tijdens de paasvakantie binnen te blijven.

zondag 1 april

Wandeling in de Maten: De eerste trekvogels

Ga op zoek naar de eerste vogels die na hun overwintering in het warmere zuiden naar ons land teruggekeerd zijn. Een gids neemt je mee door het natuurgebied van de Maten. Door de vele vijvers vertoeven vooral riet- en moerasvogels hier graag.

Voorjaarsflora in Overbroek: genieten van de paasbloemen

Op de hellingen van het Overbroek groeien talloze narcissen, of ‘paasbloemen’ zoals ze in de volksmond genoemd worden. Met een beetje geluk kan je ook al de eerste gulden sleutelbloemen spotten.

 

maandag 2 april

Stiltewandeling in stiltegebied Gerhagen

Gerhagen kreeg als eerste in Vlaanderen het kwaliteitslabel ‘stiltegebied’. Zoals de naam al doet vermoeden is het vooral de stilte die opvalt. Geen storende geluiden, alleen de natuur, even echt helemaal weg van het drukke leven.

Stadswandeling op maandag – Hasselt met een knipoog

Heel iets anders dan de stiltewandeling is de stadswandeling doorheen Hasselt. Mét een knipoog. Want dit is niet zomaar een “saaie” rondleiding, maar een ludieke reis door onze hoofdstad met waargebeurde verhalen en interessante anekdotes.

 

dinsdag 3 april

Natuurwandeling ‘roerdompwandeling’

De roerdomp is een heel mooie en bijzondere vogel. Het is best een unieke beleving wanneer je er eentje ziet, omdat het een ernstig bedreigde diersoort is en omdat het diertje een goede schutkleur heeft die hem helemaal doet opgaan in zijn omgeving.  

 

zondag 8 april

Vroege vogelwandeling met spek en eieren ontbijt

Voor deze wandeling zal je echt heel vroeg uit de veren moeten, maar de sfeer van de Herkenrodebossen in de ochtend is het dat toch echt wel waard. Achteraf krijg je een lekker stevig ontbijt van spek met eieren.

4-dorpen-wandeling

Maak je op voor een rustige lentewandeling in Haspengouw. Je volgt de loop van de Marmelbeek en de Mombeek doorheen 4 dorpjes. Stevige en waterdichte wandelschoen zijn dus zeker wel aan te raden.

Lentewandeling

De Mombeek die we al tegenkwamen in de wandeling hierboven, staat ook centraal in deze wandeling doorheen natuurgebied Nietelbroeken. Laat de natuurfotograaf in je los en maak de mooiste plaatjes van voorjaarsbloeiers zoals de bosanemoon en de sleutelbloem.

Wandeling in het Wik

Het Wik doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar Bokrijk vast wel. Het Wik is een vijvergebied dat deel uitmaakt van Bokrijk. En wat meer is, dit gebied is niet standaard opengesteld en kan je dus enkel ontdekken op een begeleide wandeling. Een aanrader!

Fruitvalleiwandeling Sint-Truiden

Sint-Truiden en fruit, het is moeilijk, zo niet onmogelijk om deze los van elkaar te denken. En april is dé maand bij uitstek om de fruitstreek een bezoekje te brengen. Ook als er nog geen bloesems zijn, is een wandeling door de glooiende landschappen zeker de moeite waard.

Verrassingswandeling: de natuur in voor jong en oud

De kinderen mee, oma en opa mee, oom en tante mee… kortom, de hele familie mee voor een verrassingswandeling door Resterheide. De gids kent het gebied als zijn broekzak en diept zomaar eventjes de meest interessante verhalen op.

 

dinsdag 10 april

Themawandeling natuurstudie en –beheer de Zwarte Beek

Heb je zin om iets bij te leren over de natuur waardoor je wandelt? Dan is deze wandeling iets voor jou. Het gebied van de Zwarte Beek is een zeer belangrijk stukje natuur . De terreinbeheerders leggen je uit wat zij doen om die natuur te behouden.

 

zondag 15 april

Voorjaarswandeling met voorjaarsbloeiers

Pinksterbloem, knolsteenbreek, koekoeksbloem. Prachtige namen voor bloemen die steeds zeldzamer worden. Kan jij je er niet meteen iets bij voorstellen? Op deze voorjaarswandeling kom je ze met een beetje geluk tegen.

Zeer vroege vogelwandeling

Waarom zeggen we eigenlijk dat iemand een ‘vroege vogel’ is? Omdat vogels al met het krieken van de dag van zich laten horen. Om te genieten van hun uitbundig concert, gaan we op zondag heel vroeg ons bed uit om in alle stilte te luisteren, écht luisteren.

Lentewandeling te Diets-Heur

Last but not least is de lentewandeling in Diets-Heur. Waar? Diets-Heur, een deelgemeente van Tongeren. Laad nog even de batterijen op tijdens deze verkwikkende wandeling voordat de paasvakantie definitief weer achter de rug is.