AS

HUGO BOLLEN, MEDEBEZIELER VAN HET FIETSROUTENETWERK

Geboortedatum: 11-09-1946

Toen de steenkoolmijnen in Limburg in de jaren 80 één na één gesloten werden, heeft mijningenieur Hugo Bollen een project voorgesteld om in het noordoosten van de provincie een kwaliteitsvol fiets- en wandelwegennetwerk te realiseren. Om de fietser volop te laten genieten van de mogelijkheden van het fietsroutenetwerk bedacht Hugo Bollen een gebruiksvriendelijke bewegwijzering: 'het knooppuntensysteem'.

"Eind jaren tachtig reden de laatste wagons met ons zwarte goud het station van As uit. Als mijningenieur kwam ik ook op straat te staan. We hadden echter een plan om Limburg terug op de rails te zetten. Ik ben altijd al een echte natuurmens geweest. De kleurrijke heide, de kabbelende Bosbeek … Dit natuurschoon moesten we kunnen ontsluiten. Dus tekenden we genummerde fietspaden over de oude spoorwegbeddingen heen. Twintig jaar later rijden er elk jaar 2 miljoen fietsers over het netwerk boven de mijntunnels. Dat was ons plan: de natuur als het nieuwe goud promoten. Het fietsroutenetwerk was geboren."

AS

In de nacht van 1 op 2 augustus 1901 ontdekte André Dumont de eerste Limburgse steenkool. Dit was de start van een periode die de aanblik van Limburg voorgoed zou veranderen. De eindeloze heide en natuur werden in snel tempo omgevormd tot een industrieel landschap. De toenmalige burgemeester zag een mijn op zijn grondgebied echter niet zitten: As bleef dus een landbouwgemeente. Zo is het één van de groene toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen geworden.