Beringen

THIERRY SMITS, CHOREOGRAAF COMPAGNIE THOR

Geboortedatum: 26-01-1963

www.thor.be/nl/thor/thierry-smits

Thierry Smits is afkomstig van Beringen en is een topreferentie in de Belgische hedendaagse dans. De choreograaf bouwde consistent aan een artistiek oeuvre dat buiten de lijntjes kleurde en tegen de heersende stroming indruiste. Thierry Smits' producties werden opgevoerd over heel de wereld. Thierry stond op prestigieuze festivals zoals de Barbican in London, Trafó in Boedapest, het Schrittmacher Festival in Aachen, het BIPOD Festival in Beiroet, het Teatro de la Ciudad in Mexico en de prestigieuze Brooklyn Academy of Music in New York.

"Terwijl mijn vader 800 meter onder de grond in de mijn van Beringen werkte, zette ik in de balletschool van Josée Nicola mijn eerste danspasjes. Voor hem was het waarschijnlijk heel raar dat ik rondhuppelde als een jong veulen, terwijl hij door de donkere aarde moest ploeteren als een trekpaard. Maar hij werkte in de mijn zodat ik het nooit zou moeten doen, en ik mijn dansdromen kon waarmaken. Een danser en mijnwerker zijn op het eerste gezicht dag en nacht verschil, maar het was voor ons allebei hard werken. En hard werken om achteraf des te harder van het leven te genieten, dat heb ik van mijn vader."

BERINGEN

De mijnsite van Beringen omvat 100.000m² aan gebouwenpatrimonium. Daarmee is het de grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen, uniek in Europa. Beringen vormt dan ook de poort tot de Limburgse mijnstreek. Van alle Limburgse mijnsites is het de enige waar het industriële hart zo goed werd bewaard. Onder de noemer be-Mine wordt de site herbestemd als toeristisch-recreatief project met onder andere een zwembad, een duikcentrum en een avonturenberg.