Eisden

IGNACE SCHOPS, OPRICHTER NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN

Geboortedatum: 12-08-1964

Ignace Schops is directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Ignace kreeg veel erkenning voor zijn baanbrekend werk bij het realiseren van het Nationaal Park Hoge Kempen. Van zichzelf zegt hij dat zijn belangrijkste troef hierop neerkomt dat hij natuur goed kan vertalen in termen van rendement en centen waardoor je een betere toegang krijgt tot ondernemers en politici. Hij kreeg in 2008 de Goldmanprijs, beter bekend als de groene Nobelprijs.

"Ik groeide op in de schaduw van de terril in Zolder. Als mijnwerkerszoon ging ik daar uren op ontdekkingstocht: planten bekijken, vogels spotten … Mijn vader was bovengronds mijnwerker. Toen de mijn dicht ging, viel onze zekerheid weg. Maar gelukkig kwamen er ook kansen voor de volgende generatie. Die kans groeide uit tot het Nationaal Park Hoge Kempen, dat zich uitstrekt over 3 voormalige mijngemeenten. Zo zie je maar: natuur rendeert. Niet enkel voor onszelf, maar ook voor de komende generaties. De volgende stap is om dit landschap te laten erkennen als Unesco Werelderfgoed: officieel van stoflong naar groene long."

EISDEN

De voormalige mijnsite en de tuinwijk van Eisden is de ideale startplaats voor een boeiende ontdekkingstocht. Een aantal mooie gebouwen uit de mijngeschiedenis zijn hier nog bewaard en kregen een herbestemming als hotel, restaurant of cinema. Daarnaast zijn er nog verschillende toeristische en recreatieve attracties ontwikkeld zoals Maasmechelen Village en Connecterra met het mooiste panorama van Vlaanderen.