Waterschei

DON LUCA, GENKSE RAPPER

Geboortedatum: 19-07-1982

www.donluca.be

Don Luca is de Godfather van de Genkse hiphop en is als straathoekwerker vertrouwd met alle facetten van het citéleven. Don Luca is de charme zelf en speelt en jongleert met de Genkse citétaal in zijn liedjes. Speciaal voor de app componeerde hij een nummer over de citétaal.

"Opgroeien in de cité betekende dat we ‘onze plan’ moesten trekken. Maar dat wil nog niet zeggen dat we niets wilden bereiken. Door creatief bezig te zijn met rappen en tekenen, is me dat gelukt. De citétaal die ik nu in mijn muziek gebruik, is geboren uit de tweede generatie – kinderen van mijnwerkers die letterlijk vanuit de moedertaal gingen vertalen. Tegenwoordig maakt het deel uit van onze couleur locale. Lidwoorden maken niet uit. “Wa make”, letterlijk vertaald uit het Italiaanse che fai, is onze ‘goeiedag’. En de mijnen zijn nog steeds de sterkste link met onze roots. Want als de mijnen hier niet waren, waren wij er ook niet."

WATERSCHEI

Genk had maar liefst drie mijnen op haar grondgebied: Winterslag, Zwartberg en Waterschei. Het mijnverleden van deze site vormt nu het decor voor een geheel nieuwe industrie. Het zwarte mijnverleden wordt hier omgetoverd tot een groen, innovatief en modern bedrijvencentrum. In het Mijndepot duik je letterlijk terug in de ondergrond. Eenmaal buiten geniet je eindeloos van de groene tuinwijken en de natuur rond de terril.