Zwartberg

KOEN VANMECHELEN, KUNSTENAAR

Geboortedatum: 26-08-1965

www.koenvanmechelen.be

Koen Vanmechelen is een hedendaagse Belgische conceptueel kunstenaar met internationale renommee. Hij begon zijn carrière in de vroege jaren negentig en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest productieve en prominente hedendaagse kunstenaars in België. Zijn veelomvattende en innovatieve werk onderzoekt het thema van bio-culturele diversiteit via de Gallus gallus domesticus of kip. In Zwartberg bouwt hij op dit moment zijn hoofdkwartier.

"De kip of het ei? Die vraag stellen we ons ook in Limburg.Maar wie was de ‘haan’ die deze internationale kruisbestuiving verwekte? Het antwoord vind je terug in de terrils en de diversiteit op straat: de mijn. De oude villa van de mijndirecteur wordt nu La Biomista, mijn nieuwe atelier. Het multiculturele mijnerfgoed blijft me hier inspireren. Ik kan er altijd mijn ei in kwijt, maar ik wil er ook een warm nest maken voor de buurt. Want de beste manier om een diverse gemeenschap te verzekeren, is er zelf één te beginnen. Zoals de mijnen de cités voortbrachten, en de cités onze multiculturele stad van vandaag: de kip, het ei én de haan."

ZWARTBERG

De mijn van Zwartberg was de eerste die gesloten werd in Limburg. In de jaren zestig was er nog niet veel aandacht voor industrieel erfgoed en werd de mijn zo goed als volledig gesloopt. Toch heeft deze Genkse deelgemeente veel te bieden. De indrukwekkende mijnkathedraal en de cité rond de kerk zijn koffers vol straffe verhalen. Zwartberg heeft het verleden begraven, maar niet vergeten, en blikt trots vooruit naar de toekomst.