PERSBERICHT: Unieke vijverbeleving in Bokrijk vanaf 2017

Vragen?

Wil u een persreis, foto's of informatie aanvragen dan kan u ook onderstaand formulier invullen.

Voor vragen klik hier

PERSBERICHT: Unieke vijverbeleving in Bokrijk vanaf 2017

Unieke vijverbeleving in Bokrijk vanaf 2017
Bijzondere wisselwerking tussen vijvers en Openluchtmuseum te beleven vanuit de hoogte, per fiets of te voet

20 december 2016 | Hasselt

Vanaf het voorjaar van 2017 zullen bezoekers in Bokrijk kunnen genieten van een nieuwe, unieke vijverbeleving. Bokrijk en Toerisme Limburg zijn hiervoor de voorbereidende werken gestart. Het open landschap van het westelijk vijvergebied in Bokrijk wordt uitgebreid. Zo krijg je er een 360° blik en een open zicht op het museumdeel Oost- en West-Vlaanderen. Er komen ook twee bijzondere uitkijkpunten, waarvan één met een bijzondere erfgoedwaarde en binnen de muren van het Openluchtmuseum. Op die manier wordt de link tussen de vijvers en het Openluchtmuseum versterkt. “We leggen een brug tussen twee sterke toeristische landmarks. De synergie tussen beiden creëert een bijzondere en innovatieve beleving én een blijvende hefboom voor de toeristische ontwikkeling in de hele regio”, zegt Igor Philtjens gedeputeerde van Toerisme en voorzitter van Toerisme Limburg vzw.
 
Meer biodiversiteit 
In het kader van het bos- en landschapsbeheerplan wordt het open vijverlandschap in Bokrijk uitgebreid. De vijverwerken hebben als doel de biodiversiteit en de natuurbeleving te verhogen. Zo kan er zich in de oeverzone een meer natuurlijke vegetatie ontwikkelen die kansen biedt voor Europees beschermde amfibieën en watervogels. De dijken worden verlaagd zodat de omgeving aanvoelt als één grote vijver. Er worden ook kappingswerken uitgevoerd maar die worden gecompenseerd. Meer dan 7,5 hectare extra bos wordt nog aangeplant. De gekapte bomen krijgen bovendien een nieuw leven als zitbanken voor het domein.
 
Uitkijken over het water
Dankzij de uitbreidingswerken vergroot ook de interactie tussen de vijvers en het Openluchtmuseum. Er komt immers een open zicht op het museumdeel Oost- en West-Vlaanderen, waaronder de historisch waardevolle Duiventoren uit Ingelmunster. In die Duiventoren wordt ook één van de twee nieuwe uitkijkpunten geïnstalleerd.
Igor Philtjens: “Er komen twee unieke uitkijkpunten, eentje buiten en eentje binnen het Openluchtmuseum. De Duiventoren Ingelmuster krijgt hiervoor een gerichte renovatie. Het andere uitkijkpunt, Hoeve Ceulemans ligt aan het fietsroutenetwerk en wordt de ideale rustplek waar bezoekers kunnen picknicken, spelen en interactief bijleren over Bokrijk en De Wijers.”
 
Ook het fietspad ‘Fietsen door het water’ krijgt een upgrade. ‘Fietsen door het Water’ ging open in de lente van 2016. De sensatie om door een vijver te fietsen met het water aan weerszijden op ooghoogte, lokte duizenden toeristen. Sinds de opening gingen al meer dan 150.000 fietsers over het fietspad. Ook de wandelaars stroomden toe. Om de beleving van het fietspad te vergroten wordt de interactie met het natuurgebied verder uitgebreid. Het fietspad wordt verlengd. De zwevende vloerplaat en de betonnen wanden reiken voortaan tot aan de zandwanden. Zo gaat het pad nog meer op in zijn omgeving. De dijken worden verstevigd en de waterhuishouding geoptimaliseerd. Tegelijk komt er een nieuwe amfibieëndoorgang.
 
Belevingsvolle dichtbijbestemming
“Fietsers, wandelaars en bezoekers gaan de interactie tussen de vijvers en het Openluchtmuseum op een heel andere manier beleven. En die verandering zal je voelen vanuit de hoogte, per fiets of te voet. Deze werken geven een kwaliteitsinjectie aan Bokrijk en bij uitbreiding aan het hele natuurgebied. We blijven vanuit Toerisme Limburg inzetten op synergieprojecten tussen natuur, toerisme en erfgoed. Dit doen we samen met partners als VLM, ANB, Likona en Bokrijk. Limburg zet zich met deze investeringen verder in de markt zet als belevingsvolle dichtbij-bestemming. In Limburg maken wij het verschil met onze natuur, fiets- en wandelroutes, kindvriendelijke attracties en gastvrijheid. Stuk voor stuk troeven die we het hele jaar door kunnen uitspelen en die voor iedereen wat te bieden hebben”, besluit gedeputeerde Igor Philtjens.
 

EINDE PERSBERICHT
Info: Toerisme Limburg vzw, Universiteitslaan 3 in 3500 Hasselt, + 32 11 30 55 00, info@toerismelimburg.bewww.toerismelimburg.be

NIET VOOR PUBLICATIE
Beeldmateriaal: De afbeelding van de werken kan u downloaden via www.toerismelimburg.be/pers/WerkenBokrijk
Perscontact Toerisme Limburg vzw: Leentje Verlinden, + 32 11 30 55 71, mobiel + 32 478 91 91 46, leentje.verlinden@limburg.be